Panel dyskusyjny Fundacji Sentio wydarzeniem otwarcia 9. MFF Kino Dzieci

Drodzy Państwo!

Za nami seans inspirującego dokumentu „Młody Platon” i rozmowa z ekspertkami na temat współczesnej edukacji. Już wkrótce podzielimy się z Wami zapisem spotkania, którą polecamy wszystkim, bo edukacja dotyczy każdego z nas.

Opis filmu Młody Platon, reż. Neasa Ní Chianáin, Declan McGrath, Irlandia/Wielka Brytania 2021, 102’

Z pomocą empatycznego, otwartego na uczniów nauczyciela i jego zajęć z filozofii grupa młodych chłopców uczy się, jak rozwiązywać konflikty bez przemocy i jak być dla siebie prawdziwymi przyjaciółmi.

Czy studiowanie filozofii może nas uczynić bardziej świadomymi i wrażliwymi ludźmi? Tak uważa Kevin McArevey, fan Elvisa Presleya i dyrektor katolickiej szkoły w Belfaście, stolicy Irlandii Północnej. Podzielone miasto wciąż pamięta trwający 30 lat konflikt i mierzy się z przemocą, problemem narkotykowym oraz biedą. Świadomy tych trudnych okoliczności dyrektor pragnie wyposażyć swoich podopiecznych w niezawodną broń – mądrość starożytnych filozofów. Dzięki niemu chłopcy uczą się, że choć ludzie różnie patrzą na świat, każda opinia jest równie ważna, a agresja nigdy nie stanowi rozwiązania problemów.

Czy chłopcy wezmą sobie do serca i zastosują w praktyce to, czego nauczą się na lekcjach filozofii?
Do rozmowy zaprosiliśmy wyjątkowe gościnie. Oto nasze prelegentki:
dr Katarzyna Kasia

filozofka, publicystka, wykładowczyni akademicka i dziennikarka radiowo-telewizyjna. Na stałe związana z TVN24, jako komentatorka „Szkła kontaktowego”, Radiem Nowy Świat oraz „Kulturą Liberalną”. Prodziekan Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie;

Justyna Suchecka
dziennikarka specjalizująca w tematyce edukacyjnej, autorka książki psycho-edukacyjnej „Nie powiem ci, że wszystko będzie dobrze”.

Jaśmina Wójcik
artystka wizualna, animatorka akcji społecznych, profesorka Polsko-Japońskiej Akademii Technik Komputerowych w Warszawie. Redaktorka i założycielka Gazety Dzieci, reżyserka dokumentu kreacyjnego „Król Maciuś Pierwszy” na podstawie książki Janusza Korczaka;

Iga Kazimierczyk
pedagożka, nauczycielka, trenerka, koordynatorka programów edukacyjnych. Prezeska Fundacji „Przestrzeń dla edukacji”. Autorka poradników i scenariuszy zajęć dla nauczycieli oraz książki „Oblicza nudy szkolnej”;

Prowadzenie: Lena Kasperowicz

językoznawczyni literaturoznawczyni, prezeska Fundacji Sentio.