Razem mamy supermoc, czyli o wspólnych projektach Fundacji Sentio i Kina Dzieci podczas 9. edycji festiwalu

🚀 Już 24 września rusza najważniejsze święto kina dla młodych widzów i widzek! 🐯

Co ciekawego czeka nas podczas 9. MFF Kino Dzieci, którego mamy OGROMNĄ przyjemność być Sponsorem?

• Najciekawsze premiery filmów animowanych, aktorskich, dokumentalnych i krótkometrażowych z całego świata. 🌍
  • Prawie 1️⃣6️⃣0️⃣ filmów dla dzieci już od 4 roku życia.
  • Aż pięć polskich 🇵🇱 produkcji, które powalczą o konkursowe nagrody.
  • Spotkania z reżyserkami i reżyserami, aktorkami i aktorami. 🎬
  • 👄 Edukacyjne wstępy do filmów przygotowane przez ekspertów i ekspertki.
  • Wyjątkowe gry i warsztaty na żywo i bogactwo materiałów online💥

W tym roku Kino Dzieci zawita aż do 20 miast. Po raz kolejny festiwal odbędzie się także online, a wybrane filmy z programu będą dostępne na specjalnej platformie do obejrzenia z rodziną i przyjaciółmi z poziomu najwygodniejszej, bo własnej, domowej kanapy! 🛋🍿

Do zobaczenia przed dużymi i małymi ekranami! 📺

Oto, co przygotowaliśmy dla Was jako sponsorzy tegorocznej edycji festiwalu

1. Objęliśmy patronatem dedykowaną rodzicom, opiekunom, nauczycielom i pedagogom sekcję „Dużym okiem” 👁, w skład której weszły trzy inspirujące dokumenty. Wszystkim pokazom towarzyszą panele z ekspertami.

• Twórcza, uważna i czuła edukacji na miarę 21 wieku – rozmowa wokół filmu Młody Platon | wtorek, 20.09, godz. 18:00, Kino Muranów | Już wkrótce podzielimy się z Państwem zapisem tego spotkania z dr Katarzyną Kasią, Justyną Suchecką, Igą Kazimierczyk i Jaśminą Wójcik, które poprowadziła prezeska Fundacji Sentio, Lena Kasperowicz

• Ucieczka od rzeczywistości czy nowa rzeczywistość? Internetowa codzienność młodego pokolenia – rozmowa wokół filmu Instagramowa rodzina | środa, 5.10, godz. 18:00, Kino Muranów

• Granica między dziewczęcym a chłopięcym, czyli o wspieraniu dzieci w obliczu stereotypów płci – rozmowa wokół filmu Podnieść poprzeczkę | poniedziałek, 10.10, godz. 18:00, spotkanie online.

2. Współorganizujemy dla Was trzy kreatywne warsztaty na żywo  👩‍🎨👨‍🎨

Dobrze wiemy, że pokazy filmowe podczas festiwalu Kino Dzieci wyzwalają w młodych twórczą energię –  dlatego jak co roku i tym razem organizatorzy zadbali o to, by mądrze ją spożytkować, proponując trzy warsztaty kreatywne z zaprzyjaźnionymi z nami artystami.

3. Zrealizowaliśmy 20 materiałów plastycznych online dla najmłodszych widzów

Gdy po filmie dzieci się nudzą do akcji wkracza animatorka Michalina “Miśka” Drygasiewicz, która we współpracy z naszą Fundacją zrealizowała kreatywne warsztaty wideo dla najmłodszych widzów, w których oprócz zaproponowania kreatywnego zadania Misia w zwięzły sposób podsumuje główny temat filmu, żeby najmłodsi widzowie mogli jeszcze lepiej go zrozumieć.

Poza warsztatami przypisanymi do konkretnych tytułów czeka na Was także osiem uniwersalnych (wokółfilmowych) zadań specjalnych (m.in. jak zaprojektować kino, statuetkę dla najlepszego filmu czy jak zrobić kamerę z odzysku).

4. Zapraszamy do zabawy „Zapytaj filozofkę”

Więcej o inicjatywie przeczytacie tutaj