Drzewiński o Fotografii x Sentio, czyli 10 ikonicznych zdjęć z perspektywy świata wartości

Już wkrótce premiera najnowszego cyklu Sentio. Tym razem, wraz z Tomkiem Drzewińskim, zrealizowaliśmy dla Was dziesięć mini-wykładów na temat wybranych, kultowych zdjęć w historii fotografii.

Słynne ujęcia przeanalizujemy z punktu widzenia wartości. I tak na przykład o miłości porozmawiamy z perspektywy Johna Lennona i Yoko Ono uwiecznionych przez Annie Leibovitz, o pięknie – na kanwie „Dovimy i słoni” Richarda Avedona, zaś o przyjaźni – w towarzystwie Henriego Matisse’a i gołębi w obiektywie Henriego Cartiera-Bressona. W cyklu także: „Portrety w narożniku” Irvinga Penna, seria „Bubbles” Melvina Sokolsky’ego, fotografie Helmuta Newtona, Rineke Dijkstry, Steve’a McCurry’ego i Lois Greenfield.

Cykl prowadzi Tomasz Drzewiński

Fotograf, wykładowca i popularyzator fotografii. Autor kilkudziesięciu okładek i kilkuset sesji do polskich magazynów, reklam, okładek do płyt i innych wydawnictw.

Tomek jest absolwentem nowojorskiej Parsons School of Design, założycielem i wykładowcą OOF ACADEMY, byłym dyrektorem artystycznym magazynu MAX, twórcą i prowadzącym fanpage O FOTOGRAFII.

Odcinki Drzewiński o Fotografii x Sentio

1. „Henri Matisse”, fot. Henri Cartier-Bresson