Fundacja Sentio mecenasem 10. MFF Hommage à Kieślowski w Sokołowsku

Drodzy fani kina i twórczości Krzysztofa Kieślowskiego! 27 czerwca w Sokołowsku na Dolnym Śląsku wystartowała 10. edycja największego polskiego festiwalu poświęconego twórczości Krzysztofa Kieślowskiego – Hommage à Kieślowski. Mecenat nad wydarzeniem objęła Fundacja Sentio.

Z okazji jubileuszowej edycji w szczególnym roku 80. urodzin, 25. rocznicy śmierci, a także 30-lecia “Podwójnego życia Weroniki” organizatorzy przygotowali wyjątkowy program.

Wyjątkowo festiwal potrwa przez całe wakacje. Podczas 8 weekendów wyświetlane będą najważniejsze pozycje filmowe z bogatego dorobku filmowego Mistrza. W repertuarze ponad 50 filmów: samego Kieślowskiego, ale i utwory, które wchodzą w dialog z jego kinem, ukochane filmy reżysera i prace jego uczniów.

Wszystkiemu towarzyszyć będą dyskusje, spotkania i wydarzenia, które na razie pozostają niespodzianką. Oprócz jednego: recitalu Zbigniewa Zamachowskiego na otwarcie.

My również przygotowujemy dla Was coś specjalnego – cykl wykładów na temat filmów Krzysztofa Kieślowskiego. Do projektu zaprosiliśmy wybitnego filmoznawcę. Domyślacie się o kim mowa?

Więcej na temat festiwalu znajdziecie na oficjalnej stronie: hommageakieslowski.pl

Fot. Kazimierz Ździebło