“Historia rzeźby w pigułce” z Ritą Twardziak! 10 Mini-wykładów dla młodzieży

Rusza kolejny edukacyjny cykl od Fundacji Sentio! Tym razem pod lupę wzięliśmy rzeźbę!

Rzeźba to jedna z najstarszych sztuk plastycznych. Początki jej historii sięgają paleolitu. To z tego zamierzchłego okresu pochodzą najstarsze znane nam przykłady wykutych w kamieniu figurek kobiecych. I to właśnie tam, czyli około 30 tysięcy lat temu rozpoczniemy naszą przygodę z przestrzennymi formami sztuki.

Zapraszamy na serię arcyciekawych spotkań z historyczką sztuki i pasjonatką rzeźby Ritą Twardziak. Będziemy skakać po epokach i stylach, by w ciągu 10 krótkich odcinków pokazać Wam cały przekrój sztuki rzeźbiarskiej, jej ogromną różnorodność i niezwykłą wartość.

Premiera lekcji pierwszej już 1.06 na YouTube Fundacji Sentio. Kolejne odsłony co wtorek.

W programie:

🏛 Wenus z Willendorfu 🏛 Grupa Laokoona 🏛 portal z Autun 🏛 Wit Stwosz: Krucyfiks Slackerowski 🏛 Michał Anioł: Dawid 🏛 Gianlorenzo Bernini: Apollo i Dafne 🏛 Auguste Rodin: Myśliciel 🏛 Alexander Calder: Mobile 🏛 Henry Moore: Król i królowa 🏛 Robert Morris: L-Beams

Wykłady poprowadziła Rita Twardziak. Historyczka sztuki, wieloletnia edukatorka Muzeum Narodowego w Warszawie, w tym Oddziału Muzeum Rzeźby w Królikarni, współpracująca także z innymi muzeami i instytucjami kultury. Na co dzień uczy w warszawskich liceach, gdzie uczy rozszerzeń, przygotowuje olimpijczyków, a przede wszystkim daje młodzieży samodzielnie odkrywać świat sztuki zgodnie z zasadą, że wiedza wynika z ciekawości, starannej obserwacji i doświadczania.

Partnerami lekcji są Targi Rzeczy Ładnych.

Historia rzeźby w pigułce

Lekcja 1: “Wenus z Willendorfu”

Lekcja 2: “Grupa Laokoona”

Lekcja 3: “Portal z Autun” Gislebertusa