Opowieści o obrazach, malarzach i sztuce z Mają Michalak z Poza Ramami.

W cyklu mini-wykładów “Historia sztuki w 10 obrazach” historyczka sztuki Maja Michalak wprowadza do świata malarstwa i opowiada o dziesięciu szczególnych obrazach i freskach w historii malarstwa.

Poznacie mało znane ciekawostki na temat okoliczności powstawania jednych z najbardziej rozpoznawalnych dzieł na świecie i, jeśli nasza misja zakończy się sukcesem, przekonacie się, że interpretowanie sztuki to przede wszystkim przyjemność!

Dowiecie się co – albo kto – kryje się pod postacią tytułowego gronostaja w dziele Leonarda i poznacie kulisy, w jakich Michał Anioł zgodził się na namalowanie swego najsłynniejszego dzieła – zdobiącego sklepienie Kaplicy Sykstyńskiej fresku “Stworzenie Adama”. Czy wiedzieliście, że papież Juliusz II musiał go długo namawiać do przyjęcia tego, zdawałoby się wymarzonego dla każdego artysty, zlecenia?

Historia sztuki w 10 obrazach

Leonardo da Vinci: “Dama z gronostajem”

Michał Anioł: “Stworzenie Adama”

Rafael Santi: “Szkoła Ateńska”

Hans Holbein: “Ambasadorowie”

Caravaggio: “Święty Mateusz i anioł”

Claude Monet: “Nenufary”

Vincent van Gogh: “Słoneczniki”

Pablo Picasso: “Guernica”

Jackson Pollock: Number 30

Andy Warhol: “Dyptyk Marilyn”

Chcesz sprawdzić swoją wiedzę? Pobierz karty pracy! My nie wystawiamy ocen 🙂

Spotkania z obrazami poprowadziła Maja Michalak. Historyk sztuki, która od lat w niekonwencjonalny sposób opowiada, jak obcować ze sztuką i czerpać z niej radość na kanale Poza Ramami. Inspiruje i uczy uczestników autorskich kursów, a także firmy, podczas szkoleń i warsztatów.