SENTIO, Projekt Muzyka i Mały Teatr Ilustracji zapraszają do wspólnej podróży po historii orkiestry symfonicznej z kartami pracy!

Soundtrack do rozwiązywania zadań

1. Tak brzmi wiolonczela, którą potrafisz już narysować.

2. Udało Ci się znaleźć wszystkie instrumenty dęte? Zobacz i posłuchaj jak wspaniale prezentują się w orkiestrze.

3. Wsłuchaj się w temat V symfonii Beethovena. Zabawna animacja pomoże Ci odnaleźć jej główną melodię.

4. Dowiedz się więcej na temat instrumentów perkusyjnych.

6. Po co dyrygentowi batuta?

7 & 8. Znasz już wszystkie instrumenty występujące w orkiestrze. Ciekawe, czy rozpoznasz je w utworze Edvarda Griega?

9. Jeśli udało Ci się rozwiązać rebus, to wiesz już jak nazywa się najbardziej znany utwór Antonina Dvorzaka. Posłuchaj jego fragmentu.

10. Uwertura Mozarta z opery będącej hasłem krzyżówki, to prawdziwy „hit”. Posłuchaj i daj się ponieść muzyce!

PROJEKT MUZYKA to Ola i Janek Korpak.

Jesteśmy muzykami, pedagogami oraz rodzicami. Wierzymy, że dobra, wartościowa muzyka, czasem bardzo różna gatunkowo, serwowana od najmłodszych lat, rozbudzi chęć do dalszego poszukiwania jakości i estetyki w pozostałych dziedzinach życia.

Tworzymy własne piosenki oraz pomoce do nauki. Nagrywamy, koncertujemy i prowadzimy warsztaty muzyczne.

Postanowiliśmy wykorzystać naszą pasję do promowania wartościowej muzyki. Chcemy dołożyć nasz skromny wkład w rozwój dziecięcej kultury.

Zapraszamy do śledzenia naszego profilu w mediach społecznościowych, a muzyki na różnych kanałach streamingowych.

Jestem ilustratorką i projektantką graficzną, cierpiącą na nadmiar pomysłów i niedobór snu. Wraz z mężem Henrykiem prowadzimy MAŁY TEATR ILUSTRACJI, który powstał z oczarowania japońską techniką Kamishibai.

Tworzymy i gramy spektakle dla dzieci, wykorzystując starą tradycję teatru ilustracji. Największym fanem i testerem spektakli jest nasz synek Staś. Charakteryzują nas niebanalne ilustracje i wciągające historie, a towarzyszące opowieściom melodie wygrywane na marimbie, tworzą niepowtarzalny klimat naszych pokazów.

Prowadzimy także małe wydawnictwo – w ofercie mamy nietypowe książki obrazkowe, które nazwaliśmy „Małymi Teatrzykami”.

Zapraszamy do śledzenia naszych działań na naszej stronie internetowej oraz w mediach społecznościowych.

EnglishPolish