Patronat projektu artystycznego “Carmen” Agnieszki Pestki.

Cykl Carmen to seria pięciu wielkoformatowych płócien przedstawiających posągową, tajemniczą dla odbiorcy kobietę. To zarówno projekt artystyczny jak i opowieść o więźniarkach poznanych przez artystkę podczas pięciu dni spędzonych w areszcie w stanie Kalifornia. Na pustyni, w pobliżu granicy z Meksykiem, Agnieszka Pestka wraz z koleżanką – tytułową Carmen – zostały zatrzymane i posądzone o bezprawne przekroczenie granicy. Carmen jest hołdem dla poznanych w areszcie kobiet, ich siły oraz zrodzonego między współosadzonymi siostrzeństwa.

Zapraszamy na wernisaż, który odbędzie się 26 lutego w godzinach 18:00 – 21:00 w kwiaciarni “Kwiaty u Bożeny” przy ul. Poznańskiej 23 w Warszawie. Wystawa potrwa do 3.03.

W Dzień Kobiet wystawa przeniesie się do Łodzi, gdzie prezentowana będzie przez miesiąc w Starej Drukarni przy ulicy Gdańskiej 130.

Agnieszka Pestka – artystka i aktywistka młodego pokolenia mieszkająca i tworząca w Nowym Jorku. Uprawia przede wszystkim techniki metalowe, a jej znakiem rozpoznawczym jest rzeźba i akwaforta. Poprzez swoją twórczość chce ukazywać obraz kobiet na świecie i mieć realny wpływ na świadomość jej odbiorców.

apestka.com | instagram | facebook